Budapest, bra ställe att möta våren !

   

Örjan hade fått en lite ovanlig idé (en bra idé). Han ville vi skulle flyga till Budapest, ta båten på Donau till Wien och sedan flyga hem därifrån. Vi skulle resa i maj-2004.

Mitt jobb är att kolla tider/förbindelser och boka, så det var bara för mig att sätta igång.

Jag trodde jag skulle bli knäpp, att flyga till Budapest och att sedan returen skulle gå från Wien verkade helt hopplöst. 22000 kr skulle flygbiljetterna kosta och det var alldeles för dyrt för Örjans dröm (tyckte jag).

Men skam den som ger sig. Fick till slut tag på biljetter via Mr Jet för 6800 kr och saken var klar......drömmen kunde infrias!

Kl 04,00 gav vi oss iväg mot Landvetter. Incheckningstiderna blir bara tidigare och tidigare numer. Men vi mellanlandade i Wien och bytte till flyget mot Budapest. 

27 grader var det där...mmm! Bara att checka in på hotellet som vi valt på Buda sidan. Staden är ju uppdelad i Buda och Pest. Buda-sidan är den lummiga gröna och där ville vi bo.

Så här första dagen tog vi oss upp till Citadella, många trappor att gå men med en underbar utsikt över hela Budapest med alla sina broar. Elisabetbron, Kedjebron och Frihetsbron och alla de andra. 

Allt är billigt för oss Svenskar i Ungern. Man får mat i massor och en trerättersmiddag tog jag bara första kvällen. Passade på att köpa några skor också men eftersom vi flög så var ju resväskan ganska begränsad och lite Tokajer och Unicum var vi ju bara tvungna att köpa med oss hem.

En dag tillbringade vi i slottsområdet. Ja, förresten vi tillbringade 1,5 timmar av en natt också där. Vi gick vilse runt slottet, på slottet och till och med i slottet. Promenadvägarna bara tog slut mitt i en mur, många labyrinter och inte en endaste människa att fråga. (Eller kanske var det vinet vi drack? Var det starkare än vinet man köper här hemma? Nej, det var labyrinterna)

Upp till slottet kan man åka en vagn på räls, så klart vi testade det en dag när fötterna var extra ömma.

Gamla stan, brukar ju vara vacker i alla städer men här i Budapest var den lite "konstig" Här fanns bland annat en borgliknande byggnad men ganska låg, det såg ut som ett sandslott.

Den här kvällen åt vi middag på en jättemysig restaurant som hette Vörös Ördög Etterem det ska visst betyda den röde djävulen. Där satt röda djävlar precis överallt. Maten var underbart god och där fanns en fiolspelande man tillsammans med sin kamrat som spelade dragspel. De gick runt bland oss damer och spelade för fullt.

Han frågade var vi kom ifrån och när han hörde att vi var från Sverige, så spelade han glatt Å jänta o ja.....och efter den kom Ack Värmeland du sköna. Och till sist så skulle vi själva få bestämma och så klart ville vi höra Ungersk musik. Musik som börjar i vemod och moll och slutar glatt i dur.

En dag tillbringade vi på Pestsidan. Där var det mest affärer och den "dyra" gatan med alla modeaffärer var man ju tvungen att se. Men inte ens här var det speciellt dyrt.

Ett väldigt regn och åskväder drog över oss. Så vi tog oss hem till hotellet och väl över på Buda sidan....så lättade regnet.

Den här kvällen kunde vi inte hålla oss längre. Vi hade sett en italiensk restaurant alldeles vid vårt hotell, så förlåt Ungern, men vi bara måste....Och vilken restaurant! Underbart vacker, stor och med mycket god mat.

Efter fyra dagar i Ungern var det dags att ta oss till båten som på Donau skulle föra oss till Wien. Klart du hänger med?