Comacchio

Detta är en av mina favoriter i Italien. Här var vi i augusti 2012.

Det kändes lite skumt att köra på de smala vägarna alldeles vid kanalerna. Det var bara att hopppas att GPS:n visste vad den gjorde så vi inte hamnade framför en trappa/bro utan att kunna vända. Men allt gick så bra så.

Vårt hotell hette Al Ponticello och det var ett ungt par som drev det. Det var inte många rum de hade. De berättade vad vi måste se o göra. Och då gjorde vi en underbar upptäckt. Po delat går i Comacchio. Man tar en flodbåt o ger sig ut på delat o där finns ( finicotteri) flamingos, i hundra tal........

Innan båtturen så tog vi och åt lunch på en liten restaurang alldeles bredvid parkeringen. Och vin i plastmuggar. Vi hade en guide med oss som kunde engelska. Men hon frågade oss om det var okey att hon talade Italienska eftersom vi var de enda utlänningarna o vi sa okey. Hon berättade för de andra att vi var svenskar o alla tyckte synd om oss som kom från ett sånt kallt land. Underbara människor.

Detta är ett sådant vackert ställe att vara på så ögonen blöder....

Vi gjorde standhugg på öar där fiskare hållt till förr i tiden. I Comacchio fiskas ål (anquilla) i stora mängder, överallt säljs ål o på hotellet kunde vi få ål till frukost om vi ville. Det ville vi inte.

Vi blev förvånade själva vad vi förstod Italienska bra, men det är klart efter så många år vi åkt hit så borde det ju funka hyfsat. Till och med fiskmåsarna fiskar ål. Båtarna kallas Marotta, där förvarade man ålen.

Flaskorna i taket är musfällor......

 

Dessa växter är växter som bara finns här och i Venedig. En av dme smakar verkligen salt....och det var precis vad man använde den till. den andra brände man till aska och använde till glasblåsning. Muranoglas vet vi alla vad det är för fina saker.

Det fanns inte bara flamingos utan vi såg också legrettstorkar i mängder.

 

Färgerna är underbara......

Jag ställdes inför ett svårt ultimatum, ska jag fota eller bara insupa i minnet. Jag tog bara några 100 kort.

 

När turen var slut frågade guiden om vi kunde ta med en dam in till stan. Vår hotellvärd hade lämnat av heene o bett guiden fråga oss om hon fick åka med oss. Så klart hon fick.

En av dagarna gick vi runt i staden......o bara var......och där var treponti (de tre broarna)

Inte många utländska turister hittar hit.

Man hade änder nästan som husdjur i kanalen utanför sitt hus. Och hade man inga levande änder så försökte man locka dit några med hjälp av trä änder.

Vi satt och tog en öl o vatten en dag o vips kom en flicka på ca 7 år på sin vespa (en rikig). När vi satt så kom ägaren med chips o oliver. När vi ätit upp det fick vi grissini och skiva korv och inget kostade det. Det är det som är så underbart i Italien, italienarna slutar aldrig att förvåna en......

Våra dagar i Comacchio var slut. men vi kommer tillbaka. Absolut.