Island

 

Det var verkligen som att landa på  månen denna oktober dag 2006. Vädret var klart så jag kunde se ner på alla kratrar och glaciärer. En underbar syn. Vi landade i Keflavik. Där USA har sin bas. Men samma månad som vi var på Island så skulle de lämna landet. Jag undrar just vad alla bostäderna som de haft ska användas till. Island har bara ca 300 00 invånare.

   

Jag har alltid önskat att få åka till Island, se naturen och mycket historia som man bara läst om. Vi flög med Iceland air och det tog 3 timmar från Köpenhamn. Tidsskillnaden mellan Island och Sverige är 1 timma men eftersom vi har sommartid så blev det 2 timmar. Vi låg på hotell Carbin som låg i centrum på Reykjavik.

En dag tog vi bussen till Blå Lagunen. Man träffar så trevliga människor när man reser.

       

Det var ca 7 grader varmt på land, men ca 40 grader i vattnet. Gudagott! Och lerinpackning är ett måste för oss damer. Men jag såg att herrarna också gjorde det, i smyg.

       

Vi Svenskar badar för att svalka oss, Islänningarna för att värma sig. Jag gillar Islänningar. De är trevliga och pratar alldeles utmärkt engelska och svenska väldigt ofta.

En av dagarna var vi med på en busstur, Gyllene Cirkeln, den bara måste åkas. Första stoppet var i Tingvellir. Här hölls Islands första domstol i över 300 år. Och vilka färger vi möttes av. Här växer ca 70 olika sorters växter.

   

Vi promenerade i det Isländska höstvädret och vid en bro, slängde vi en slant och önskade oss något....för om man kunde se slanten på botten så slog önskningen in. Oj jesses, vad klart vattnet var!!!

       

Och mitt upp i alltihopa stod kyrkan och presidentens sommarhus.

   

Jag tackar min lyckliga stjärna för att vi tagit med vindställ. Här kan man vandra över den Amerikanska kontinentalplattan och så klart gjorde vi det. För att i nästa stund vara på den Europeiska.

   

Nu var det dags att fara vidare till Gullfoss, vattenfallet. 32 meters fallhöjd och vattnet rinner ner i en 72 meter djup canyon. Här stod en sten rest efter Sigridur, som hotade att hoppa ner i fallet om man lät bygga ett kraftverk. Det blev inget bygge.

   

Nästa stopp var i Geysir, de heta källornas hemvist. Och vilken syn som mötte oss. En av källorna kastade kaskader av vatten ca 15 meter upp i luften. Mindre källor med kokande vatten finns på flera ställen inom detta område. Jordbävningar (små) är det ungefär var 5:e minut. I detta blåa vatten vill man inte bada. Det är över 100 grader varmt. Det luktar svavel och marken är alldeles röd av oxiderat järn.

       

Vi stannade till i Skalholt för att se domkyrkan och foten av vulkanen Hekla. Hekla (betyder virka) är ett kvinnonamn, ofta heter Vulkanerna det eftersom de är oberäkniga. 30 % av Island består av vulkaner. Dimman låg tung. Överallt ser man Islandshästar.

       

I domkyrkan finns denna mosaik tavla. 600 000 bitar. Den här kratern är över 6 500 år gammal. Och otroligt stor.

           

Vi stannade till i byn Mossfellsbear och köpte kaninstrumpor till våra barnbarn. Det var en fabrik så priserna var mycket lägre än i affärerna i Reykjavik. Vilken underbar resa, vilka höstfärger. Jag kommer gärna tillbaka även om sommaren är kort (men ljus). Vatten blir sällan mer än 10 grader varmt och det blåser mycket året om. Men med rätt kläder och dopp i alla varma bad så går det ingen nöd på en.