Italien 2006

Vi kom med bil via Polen, Slovakien, Ungern och österrike (finns egna länkar om vår tid där) och värmen kom emot oss. Ca 32 grader kl 21.00. Härligt. Vi skulle övernatta i Pordenone. Vi kom lagom fram för att äta middag på Alla Catina. God mat!

Dagen efter tog vi motorvägen till Monte Catini Terme, där vi skulle bo i en vecka. Härligt att få packa upp ordentligt. Och aircondition på rummet. Skönt!

      

Monte Catini Terme är en gammal kurort i Toscana. Varm källor med olika mineraler( se länk Monsummano Terme) gör så att man förlänger livet. Klart vi skulle hit, och i sju dagar dessutom. En ganska liten stad. Men på hotellet vi låg på så träffade vi ett danskt par som vi tillbringade kvällarna med. Mycket trevligt.

Det finns en gammal stad här som heter Monte Catini Alto. Här bor inte så många men det är gamla fina hus.

   

En lång, lång uppförsbacke men det var det värt.

     

När det blev för varm så for vi upp i bergen. Vi åkte till Abetone (där har vi varit förut). Ca 27 grader men snart kom eftermiddagsskuren och åskan. Under ca en timma var det 13 grader ute. En härlig känsla.

   

För några år sedan hade vi försökt få parkering i Volterra men misslyckats. Men i år gick det bättre. Volterra är ju känd för sin fina alabaster och så klart så shoppade vi en lampa och lite presenter. Det finns parkeringsplatser om man kör till stationen och den kostar 3 EUR (2006) för en hel dag.

       

 

Här kan man gå länge och strosa men tänk på att de flesta affärer stänger mellan 13.00-16.00.

  

På hemvägen till Monte Catini stannade vi på vingården Villa Pillo i Gambassi och köpte med oss några lådor gott vin. och flera flaskor olivolja.

Vi åkte ca 1 timme västerut straxt norr om Livorno. Staden hette Viareggio och har underbara sandstränder. Leta er fram till det kommunala badet i Torre Di Lago och hyr solstol o parasoll för 11 EUR. Ca 40 grader på land och säkert 27 grader i vattnet. Skönt! Hit åkte vi flera gånger.

 

En va dagarna när vi var uppe i bergen så stod plötsligt en ung flicka och viftade. Vi stannade och hon var verkligen uppskärrad. Hon hade vält med sin scooter. Vi lugnade henne och fick upp scootern. Hon vinkade glatt när hon åkte iväg hem. Vi fortsatte.

       

Vi åkte vidare mot Carrara för att se ett marmorbrott. Och plötsligt så bara fanns det där.

       

En Italienare förklarade för oss att brottet var nedlagt. Men vilken fin sten här fanns. Jag tog med mig två bitar.

När vi var på väg tillbaka till Monte Catini så hittade vi den här gamla byn Isola Santa. Det var bara ett fåtal hus och man gick in i byn på egen risk. Inte för att innevånarna var farliga utan för att husen var dåliga.

       

Det låg en flod och en sjö i den lilla byn.

   

Vi hade inte åkt långt förrän vi såg Ponte St Maddalena, strax utanför Bangi Di Lucca.

   

   

 Vi tvungna att gå över bron, och visst, jag kände en liten vind när jag äntligen kom upp på den branta bron.

7 dagar i Monte Catini var slut och vi for vidare till Verona. Gick till "vår restaurang" Le Cantine La Arena och Shadi jobbade i år också. Det blev ett pusskalas som bara Italienarna kan. Shadi haft gift sig sedan vi sågs sist. Och den här gången lovade vi varandra att hålla kontakten. Jag tror till och med att jag "adopterade" honom. Och jordgubbar, ja det fixar alltid Shadi till mig.

   

Så klart gick vi till Giulettas balkong och så shoppade vi lite. Vi åkte till Negrar och köpte Salgari vin från det fina druvåret 2003. Den sommaren hade vi över 40 grader i tre veckor. Killen på vingården kom ihåg oss, Italienarna har ju som jag lärt mig, ett mycket gott minne.

Nu började vår Italiensemester att närma sig sitt slut. Vi for vidare via Österrike till Tyskland.