Mexiko

Vi var här i måndsskiftet jan/feb 2020. Vi flög från Arlanda men låg på hotelle på Arlanda natten innan. Det första som mötte oss i cancun var varningsskyltarna för Jaguarer. Det fanns höga torn lite här o där, där satt vaktern o skrämde bort ev. jaguarer som tog sig över vägarna.

Oerhört mycket djur o blommor, paradiset för mig alltså.

Man vet ju inte riktigt vart man ska vända blicken. Fregattfåglar, pelikaner, gamar o lite andra färgranna fåglar.

Mycket att se.

En dag var vi o hälsade på i en Maya by, vi hade äpplen med oss o det uppskattades verkligen. De har många härliga frukter, men äpplen går inte att odla i den kalkrika jorden.

Invånarna bodde i hyddor, men de hade även fått små hus. Men de sov fortfarnade i hängmattor, o de som provat hade inte kunnat sova i vanliga sängar. Så klart köpte vi chili.

Vår guide var Maya indian o hade mycket intressant att berätta.

Det är bara att titta så mycket man kan.

En annan dag tog vi en båt tur till Isla Mujeres. Vi stannade på havet o de som ville snorkla kunde göra det. Det var fria drinkar på katamaranen, så det blev några sex on the beach.

Väl i land på ön så gick vi och tittade lite i affärerna, man kunde bada också för det var en strand precis i staden. Vi åt lunch här också. Färskare fisk finns nog inte att få. 50 cl. Strawberry Daiquiri, och till min lycka sugrör!!! Men annars hade man nog inte kunnat dricka den, för den var tung vill jag lova.

Kul att ha varit på ön.

En dag besökte vi också Chichèn-Itzà, en plats med Maya indianernas pyramider.

Vi köpte en kalender som vi ska tyda med datumet 2001-07-07, den dagen vi gifte oss. Det tar nog ett tag att tyda den, men någon gång så.....

Överallt ser man dödskallar, först fattade vi inte riktigt varför. Men det visade sig att Maya folket en gång/år hedrar sina döda. Man hämtar skeletten och har dem hemma en dag. Eller så går man dit skelleten finns o äter/dricker. Inte så olikt oss på alla helgona helgen. Men vi dukar inte upp med mat/dryck så att våra förfäder kan vara med . Jag köpte en svart "sten" som man kan titta rakt in i solen med, det blev ett halsband.

Vi besöte också en cenute, Zazil Tunich, en grotta med droppstenar. Inuti grottan finns en "sjö" där man kunde bada. En schaman välsignade oss, en Schaman tror att naturen är besjälad, och det tror jag med.