Paestum
Till Paestum kom vi den 7/8 2010. Oj vilket ställe. Det ligger nedanför Neapel så vi hade Vesuvius bredvid oss.
Det enda vi med säkerhet visste var att det fanns en gammal grekisk romerska stad här. Men innan vi såg på den så berättade tjejen på hotell Esplande så mycket annat som fanns att se.
Kampanien är känt för mozzarellan. Och viss papa på hotellet hade en gård så tjejen ringde och frågade om vi kunde komma kl 10,30 nästa dag. Certo!!!
Det passa alldeles utmärkt för gården låg på andra sidan vägen mot templen som vi skulle besöka senare på dagen.
Vilka djur! Och hur produktionen gick till var de väldigt glada och stolta att få visa upp. Allra helst papa.
På gården fanns en affär och en restaurang. Och så klart skulle vi äta lunch här efter besöket i den gamla staden.
Det skulle bli spännande att få smaka rökt mozzarella
Så gick vi över gatan och äntligen fick vi se....
Jag kan väl inte påstå att jag är speciellt historisk eller kulturell av mig. Men tanken på att människor för väldigt många år sedan trampap samma jord som jag, är överväldigad.
I 300 år var Paestum obebott på grund av Malaria.
Ca 30 grader varmt men en liten svag bris gör det skönt att strosa runt. Och man kan söka skugga under de stora träden.
Många vet om Pompeji, men Paestum?
Det är svårt att slita sig ifrån dessa vackra verk
Utanför områden ligger diverse souveriaffärer. Och i Italien river man inget, man bygger runt. Här ligger också ett museum, arkeologiska museet, Gå in!
Nu var jag på jakt efter "döden". Vilka underbara saker, tänk att de är så välbevarade.
Och där är han ju. Gravdykaren. En kista med underbara målningar i.
Här blev jag stående länge.
Det jag alltid varit farcinerad av är målningarna. Hur har man kunna hålla färgerna som de är i dag?
Så var det dags för lunch.
Så vi gick tillbaka till La fattoria Del Casaro. Och åt mozzarella, skinkor m m. och en tillbringare med vin med meloner i. Alltså, man kan ju stå ut med livet!
Tillbaka de 3 km (gåendes) till hotellet. Och slängde oss i poolområdet. Jag tror hotellet hade 25 rum, men det var ett stort hotell, gjort för att arrangera fester.
En av dagarna skulle vi besöka strande, men vi hade ännu inte sett den, så vi frågade på hotellet. Gå genom skogen blev svaret. Och vi gick.
Och hittade....och parasollet var det enda jag såg på flera timmar. Gudagott!
När man blev hungrig så var det bara att knalla de 20 metrarna till den otroligt fina restaurangen spm lågg mitt på stranden. Det är bara att buga och bocka.
Våra dagar i Paestum var slut. Men vilket ställe, hit ska vi absolut igen. Den ena överraskningen efter den andra dök upp, hela tiden. Vi fick se mozzarellatillverkningen, de gamla templen, museumet, havet. Paestum hade allt. Framför allt så hade personalen (som alltid i Italien) en vilja att få oss att må bra. Kanske därför vi hade med oss 18 flaskor vin när vi checkade ut från hotellet. Mitt bästa vin, det visste Pasquale.