Prag

 

I maj-2002 tog vi färjan mellan Trelleborg och Sassnitz. Körde sedan mot Dresden där vi skulle övernatta. Men innan dess så körde vi runt i Berlin väldigt länge....lite vilse var vi men till slut så tog vi oss upp på motorvägen. (Berliner ring är inte att leka med). Jag tycker om gamla Öst-tyskland, det finns en mystisk känsla över det området. Till Dresden kom vi mitt i natten. Undrar just vad hotellreceptionisten tänkte när jag mitt i natten kom inrusande och bad om ett rum för två???? Men så klart hade han ett rum ledigt även om priset var hutlöst högt. Men vi ville sova.....

Vi tog oss upp ganska tidigt för att fortsätta vår resa.

Nu var vi snart vid den Tjeckiska gränsen. Och där stod de.....de där kvinnorna som tar tältstolen med sig in i skogen, invid vägkanten och väntar, lockar.

Vi tog oss in i Prag. En stor stad fick vi erfara. Vi hittade vårt hotell ganska snart men att ta sig in på den gatan skulle visa sig väldigt svårt. Vi gjorde U-sväng på U-sväng, men infarten till den gatan hittade vi aldrig. Efter den 6 U-svängen blev vi stoppade......av polisen.

Och jag var skräckslagen. (Såg mig sittande hos den tjeckiska polisen i flera dagar på förhör). Men som tur är så är jag gift med en mycket klok man som tog tjuren vid hornen och samlade ihop alla våra papper och klev ur bilen och med raska steg närmade sig polisbilen. Nu var jag rädd!

Poliserna kunde inte engelska så det blev en salig blandning av språk och kanske var det kroppsspråket som gjorde att de beordrade oss att köra efter dem. Det blev några U-svängar till för att vi skulle kunna hänga med dem. Till slut stannade de och pekade att vi skulle svänga in (på det här stället hade vi ju själva varit flera gånger) men Örjan pekade på den enkelriktade skylten och då sa en av poliserna: Knö er in! Ja det lät i alla fall så, och så var vi äntligen redo för att checka in.

Prag är en jättevacker plats på jorden. Gamla hus och folket är verkligen trevliga. Ibland kanske vi såg lite vilsna ut men då kom genast någon och pekade åt vilket håll vi skulle gå åt. Men nu är det ju så att Örjan och jag inte alltid vill se turistattraktionerna på en gång, utan vill gå och se lite annat också, men när någon är så trevlig, som vill ens bästa så får man traska på åt det hållet för att sedan, när man är utom synhåll vika av och bara gå.

Är du i Prag så bara måste du till Krizikova Fontana. ett magnifikt vattenskådespel. Vi såg och hörde två föreställningar, Queen och Dvorák. Vilken stämning, ett oförglömligt minne. Det är lätt att använda de kommunala transporterna i Prag så man kan lätt förflytta sig utanför de stora turistattraktionerna. Karlsbron är ju bara ett måste och det är så skönt att bara ströva runt. Vi var där i början av maj och det var rena sommarvärmen, det kändes lyxigt att få se syrenerna blomma för fullt.

Vi handlade en hel del Bömisk kristall i Tjeckien. Den var billig och jag behöver många karaffer eftersom jag gör likörer i alla dess färger. Tjeckiskt mörkt öl är väldigt gott så det blev en del sådant också inpackat i bagaget.

En båttur på floden Vlatva är också nästan ett måste. Från båten kan man se alla vackra byggnader och samtidigt så åt vi ett gott smörgåsbord.

Vår vecka i Prag var mycket lyckad. Vi hade fint väder och kom hem riktigt bruna och kultur hade vi fått massor utav.

Om du orkar så följ med till Danmark......