Reykjavik

Vilken toppmodern stad. Otroligt många restauranter, och alla med mat från jordens alla hörn. Men kräftsoppan, den ska man bara inte missa. Alla talar engelska och många talar skandinaviska. Man skäms lite över att inte förstå Isländska.

       

Färgerna var lika vackra inne i staden, även om träden var lätträknade. Solen mötte oss första dagen. Ett nytt operahus håller på att byggas. Och kyrkan ser man på långt håll. När man kommer in i den så är den väldigt modern, inga särskilda utsmyckningar alls.

  

Man ser lavastenar överallt. Gå gärna strandpromenaden ner till hamnen. En julaffär är alltid öppen.

   

Prova gärna kräftsoppan på Saegreifinn. Mannen gav mig böcker att bläddra i om fisket på Island. Men kom inte på lunchen, då är det fullt. I hamnen ligger flera valfångstfartyg.

       

På helgerna är det en stor marknad på Kolaportid. Vi åt på "Apoteket" en kväll. Väldigt fin mat. Känguru till förrätt. I det stora vita huset träffades Reagan och Gorbatjov för att tala om kärnvapen.

  

Att gå runt i Reykjavik tar inte så lång tid, det är lätt att hitta men det kan ta tid om man gör som vi, stannar och tittar överallt. Njuter av denna fina stad.

   

Allt är ganska dyrt för oss Svenskar på Island. Det är väl egentligen bara el och uppvärmning som är billigt (från deras heta källor). Men vi ska inte klaga. För Islänningarna själva är det ännu dyrare. De tjänar inte så mycket och ofta har de fler än ett arbete. Sover, de gör de på vintern. Men det är värt var enda öre att få komma hit. Jag lovar.