Santo Domingo

Ca 10,5 tim flygning direkt från Göteborg o vi var framme i dominikanska republiken. Jan- feb 2018. Vi låg i Punta Cana men en dag åkte vi in till huvudstaden Santo Domingo. Columbus upptäkte ju ön så det handlar mycket om honom.

Vår guide, Vic, kallades Obama. Alla ropade på honom o hälsade. Kepsen han hade var med texten Obama. En underbar guide. Sa saker som var självklara men man har aldrig uttalat dem till någon. Som när vi satt i bussen hem. "Vi har tillbringat en hel dag tillsammans men kommer nu aldrig mer att ses.........." Det tar tag i en att höra, så klart visste vi alla att vi bara skulle se vår respektive igen, de andra människorna var ju fortfarande väldigt okända, men att höra de orden fick en att tänka till. Om jag ska träffa en människa igen så ska jag så klart vara trevlig, annars vill den människa inte träffa mig igen. Och ska jag aldrig mer träffa den människan igen så kan jag kosta på mig att vara trevlig, kanske bli personen glad o sprider vidare lite trevlighet. Jag gillar Obama och skulle vilja träffa honom igen....

En huvudstad med många härvor eltrådar.

Obama tog oss till en 4:d bio. så häftigt. Nu vet jag hur det känns att flyga. Förutom vanlig 3:d så rörde sig stolen, något fladdrade på benen och när kanonkulorna sköts i vattnet så fick man sig en dusch i ansiktet, och det blåste. Det var en film om Columbus men dunde lika gärna ha varit Pirates of Carrabien, för den filmen spelades in här på Dominikanska

Vi åkte tufftuff tåg o fick se o lära oss massor.

 

Polsien hade en trehjuling, som han i kurvorna tog på hjul.

På dagarn kunde man röra sig i centrum, men på kvällarna, sa Obama, ska vi ligga på hotellet i våra sängar. Jag antar att det inte finns någon besiktning av bilar, inte av polisbilar heller.

 

Vi besökte en Rom fabrik. Jag har aldrig gillar rom, för jag har inte vetat att det finns ljus rom förrän för sisdår 5-6 år sedan. Men nu är det bara ljus rom som gäller i mina drinkar. Sockerrörs fälten är stora o många och de skördas för hand.

Cacaofrukten huggs upp med en machete o innuti finns ca 5-6 cacaobönor som man mal ner. Vi köpte också råsocker.

Stenen Larimar sägs ha upptäckts på Dominikanska i början av 1900, men först 1974 återupptäcktes den. Man tog namnet på en av upptäckarnas dotter Larissa, med order mar (hav) och stenen är nu kallad Larimar.

Det är lätt att bli lurad att köpa plast. Men Obama visade oss hur vi skulle skillja på äkta o oäkta. Jag tror jag fick med mig ett äkta armband hem.

Vi var och åt en underbar buffé i stan, och maten på Dominikanska, den är bara så underbart god. Vi reser i Frankrike o Italien bl a men i Dominikanska kan jag äta hummer varje dag o då menar jag, varje dag.

Tyvärr var jag tvungen att säga adjö till Obama, erkänna att vi troligtvis aldrig kommer att träafs igen......o jag grät.......o kramade om honom o han sa till Örjan: Byt inte fru!