Sicilien

Den 27 maj-06 var det dags för oss att ta lite semester och få lite färg på våra vikingakroppar. Sicilien var vårt mål. och vi ångrar det inte. Upp i ottan för att köra ner till Landvetter. Flyg till München och byte där till Catania.

Vi landade vi 13.00 och hämtade ut vår hyrbil. En Nissan Micra (den måste vara liten på Sicilien). Visserligen stod en röd Ferrari i garaget men.....till och med polisbilarna var små.

       

Etna var det första jag såg! Sedan alla kaktusarna och apelsinträd och citronträd. Jag bara satt som förstummad. Vad vackert det var! En verkligen kuperad ö. Bara längs med kusterna var det platt.

       

När vi åkte från Göteborg var det 8 grader. När vi kom till München var det 16 grader. Så när vi landade i Catania så borde det ju vara 32. Och det var det. Underbart!!!

Landskapet är verkligen varierat. Vi körde ca 200 mil men det tar sin tid. Det finns inte så många motorvägar och vem vill åka på dem om man vill se sig omkring.

Något som förvånade mig mycket var toaletterna. Alla toaletter var välstädade och fräscha. Annars kan det ju vara lite si och så med den saken i Italien.

        

Vi hade valt att ligga i Ragusa som ligger långt ner på Sicilien. Och det var ofattbart vad lite restauranter här fanns. Jag rekommenderar Strega. Bra mat, bra service och några små överraskningar. En liten drink innan maten går alldeles utmärkt på bar Collando. Ta en Spumante.....(Italiensk champagne) det är gott.

Att parkera är inga problem (för Örjan). Här kan man stå hur man vill. Och vill man bara stanna till så är det bara att sätta på varningsblinkersen.

Vi valde att bada i medelhavet, runt Gela och vi var nästan helt själva på stranden. Det var över 20 grader i vattnet och helt underbart. Mellan Syrakusa och Gela är det underbara stränder. Och Italienarna badar inte förrän det är över 25 grader i vattnet.

       

Det uppstår många bränder på Sicilien, det är ju väldigt torrt. Och ibland tänder de själva på för att rensa bort ogräs.

Landskapet är så varierande. Snö på Etna, platt och badvänligt vid kusten och så dessa alla berg och djupa dalar. Med all grönska.

       

    En dag for vi iväg till Necropoli di Pantalica. Här fick man se hur Sicilianarna fick fly upp i bergen för att araberna drog ut i krig. De fick hugga sig grottor och små hål i bergsväggarna för att rädda livhanken.

       

De stora grottorna användes som tempel och de små hålen som sovplatser. Det var ganska skönt att resa hit i maj-juni. Här fanns nästan inga turister bara några...

Näst sista dagen vi tillbringade på Sicilien, blåste det vansinnigt mycket. Men bada och sola skulle vi. Ensamma på stranden försökte vi få ut våra handdukar att ligga på. Och......sedan sköljde sanden över oss. In i näsa, mun och öron men skam den som ger sig. Det var i alla fall skönt i vattnet och vågorna, ja, det var höga.

Är du i Ragusa eller i närheten så måste du besöka Ibla. Det är den gamla staden. Man går i ca 40 minuter i trappor, nedåt och så tar man bussen tillbaka (föreslår jag).

       

Sicilien är verkligen värt ett besök. kanske inte lika "hemma" som på fastlandet. Men Italienska det lär man sig snabbt. För engelska...ja det kan man klara sig utan här. Men naturen, ja den var skön som en sommardag!

           

       

Så var det dags att lämna ön. Och på planet hem fick jag se ännu fler fantastiska saker. Neapel med Vesuvius. Det hade varit en riktigt bra semester!

   

Och när jag satt där i planet och spanade ut, så fick jag även se Kapri. Ja, Kapri, dit vill jag åka!