Terezin (Theresienstadt)

När vi kom till Tjeckien i september-08 så hade vi inte bestämt oss för om vi ville åka till Terezin och se koncentrationslägret där. Men så blev det i alla fall. 1942 tvångsförflyttades innevånarna i staden och hela staden blev en stad bakom galler. Det var inte bara judiska människor som hamnade i koncentrationslägret. Syftet med lägret var att vara ett genomgångsläger, som utrotningsläger och propagandaläger.

Hela staden Terezin är som en stor militärförläggning. Vi gick först till museet där man får all information man behöver, även på svenska.

Vi tog bilen till getto Terezin och så här i september fanns gott om parkeringar. Det första som mötte en var den Judiska kyrkogården. 601 personer vilar här.

Flera gravstenar var utan namn. Men på många stenar såg man att personerna avlidit efter andra världskriget i t.ex. sjukdomar. Jag såg att man lagt småsten på gravstenarna, jag har ingen aning om vad det betyder.

Lägret är en del av en gammal borg från slutet av 1700-talet. Men det var först under andra världskriget som Terezin blev känt för den stora delen av allmänheten. Ca 140 000 personer deporterades till Terezin fram till den 20 april 1945.

Örjan hade varit här förut så han guidade mig. I de små rummen kunde man samla upp till 90 personer.

Det känns ganska underligt att vandra genom rummen. Samtidigt så vill jag försöka se med egna ögon, det var ingen trevlig syn vill jag lova.

Ett svalpar hade byggt bo inne i duschrummet.

Utåt sett hade man visat upp bättre rum, rum som kanske aldrig användes. Eller användes som sjukstuga m m.

Jag ångrar inte att jag åkte hit.

Det var inte så länge sedan det hände.....

Poolen var inte för fångarna.

Öppna dörrar och fönster, skönt att se.

Men Bisamråttorna trivs i vallgraven.

En 500 meter lång tunnel tar oss till avrättningsplatsen.

Inget för den som har cellskräck, men sedan kommer utgången.

 Och man hamnar på en plats som man bara sett på film. Avrättningsplatsen. Arkebusering var den vanligaste bestraffningen.

Det var dags för oss att ge oss iväg.