Tjeckien

Kom från Wroclaw i Polen den 1/9-2008, lika fint väder här. Nu skulle vi handla Niveaprodukter på Tesco. Man kan fortfarande fynda.

Det är väldigt skoj att åka med egen bil ute i Europa, man kan stanna var man vill och handla vad man vill. Och det är faktiskt ganska vackert.

Nu skulle vi till Pody Brady för att handla Böhmisk kristall. Efter mycket letande så hittade vi fabriken och den lilla affären. Men just den här veckan var det STÄNGT! Typiskt.

Men skam den som ger sig. Jag hade en stad i min hjärna, Novy Bor och där var det minsann öppet för oss att handla kristall och vad vi handlade. 2 200 SEK gav vi för 12 rödvinsglas, 12 vittvinsglas, 12 likör/sherryglas, 12 "vardagsglas" ett servettställ, en vas och två glasnagelfilar.

Lagom mycket slipning.

Vid tidigare resor i Tjeckien så har vi köpt lite annat.

Det är lätt att hitta affären i Novy Bor. En stor fabrik med en intilliggande byggnad och där står det Shop. Vi sparade ca 9 400 kr på att handla här, så resan lönade sig också.

Men det tjeckiska vinet.....är inget för mig. Och den Tjeckiska specialiteten i mat väg, fick mig att sitta på toa halva natten. Kokt kött med en citronskiva på, en klick lingonsylt och toppad med grädde. Citronsås och åtta skivor vitt bröd. Jag brukar inte säga fy till mat men detta var nog det hemskaste jag försökt äta. Och ingen dessert.

Vi låg i Ustin Nad Laben och för att ta sig dit så skulle vi åka den här färjan. Vi avstod och åkte runt så att vi kom över bron istället.

Ustin var en väldigt nedgången stad. För inte så länge sedan var den Europas mest förorenade städer. Men även sånt vill vi se/uppleva. Hotellet var bra (förutom maten) Men vi gick till en Italiensk nästa kväll, Jadran och här var maten mycket god. De hade bara Tjeckiskt vin, och jag är inte rädd av mig och den här kvällen gick det bra.

Till förrätt för Örjan blev det ca 4 hg charkuterier och jag fick min mozzarella. 250 kr för två personer, middag med förrätt o vin och kaffe.

Ingen i Tjeckien behöver köpa frukt. Plommon, äpplen och päron växer vilt utmed vägarna. Mums.

Vi gick inte runt så mycket i Ustin utan tog bilen och såg oss omkring i omgivningarna istället. Men nu skulle vi vidare via Dresden till Stralsund i Tyskland.