Wien

 

Båtturen mellan Budapest och Wien var verkligen underbar. Det tog sex timmar men man hade en underbar utsikt över Donaus stränder i Ungern, Slovakien och Österrike. Det gäller att vara där i tid så man får en av de fyra bästa platserna. Och vi är morgonpigga, så längst fram satt vi.

(Wien besökte vi i maj 2004)

Vi lade till i Bratislava en liten stund. Men sedan fortsatte vi. Precis när vi kom fram till Wien så brakade ovädret igång igen. Vi fick ta en taxi till hotellet.

Vi bodde på Hotel Römicher Kaiser och det var verkligen ett flott hotell, stort fint rum och allt gick i grått och rosa. Hotellet låg alldeles vid den stora gågatan Kärntner Straße. Vi köpte Vienna Card som vi kunde utnyttja buss, tunnelbana och spårvagn med. Plus andra saker som var billigare med kortet. ( Vi brukar alltid köpa dessa kort när vi är i storstäder, det är så skönt att kunna hoppa av och på transportmedel utan att behöva köpa biljetter). Vi tycker också att ska man turista i en storstad så måste man bo centralt. Det måste vara enkelt och lätt att kunna komma till hotellet för att duscha och byta om innan man äter middag på kvällen.

Är man i Wien så ska man njuta sin första Wienersnitzel på restaurant Figlmüller. Men beställ inget till......jag lovar du kommer att bli mätt ändå. Och våga bara inte beställa in en öl då får du en blick som skulle kunna döda, nej här tar man vin, en mugg vin!

Det är mycket man måste och allra helst i Wien. Spanska ridskolan är en underbar byggnad med en interiör som en slottssal. Byggnaden ligger i Hofburg, borgområdet i Wien. Ljuskronor stora som.....ja, jag har då i alla fall inte sett så vackra förut. Sex månader i förväg måste man beställa sin biljetter för att se en föreställning). Men man kan också se när de tränar 10,00-13,00.

   

 Pampigt värre och med klassisk musik. Men ta inga foton för då kommer en man och säger till. Ridskolan är stängd på sommaren.

Inne på borgområdet ligger Schmetterlinghaus, fjärilshuset med andra ord. Gott att gå in om vädret är dåligt.

Ja då var det dags att åka iväg till Schönbrunn. 10 minuter med tunnelbana. Fontänen är värd att studeras lite närmare för den är faktiskt riktigt vacker.

Och i bakgrunden skymtar man Gloriette, väggen som bara står där, och jag vet inte varför den byggdes.

Att åka Fiaker( se bilden längst upp på denna sidan) är väl ett lite måste det också. 400 kr för en 20-minuters resa, men är man turist så är man, och liksom i en Gondol i Venedig så får man sig en liten historielektion på köpet, även om den är på tyska.

Sedan har vi Stephansdomen. Kyrkan som reser sig högst i Wien. Det var gudstjänst när vi var där så vi stannade lite extra länge för att se och höra.

Det är inte dyrt i Wien, det är billigare än hemma i Sverige. Jag handlade kläder och Örjan köpte skor på Salamander och där var det service vill jag lova. Han fick inte själv böja sig ner för att knyta skor eller så, det skulle expediten göra.

Nästa restaurant i Wien du bara inte får missa är Zwölf Apostelkeller den ligger på Sonnenfelsgasse 3 och har en jättefin service. Passa på att beställa in deras svartvinbärsvin. Mumsigt värre, men man kan bara dricka ett glas......

Restaurangen ligger långt ner under jord i katakomber och innan du går, låt mannen din betala medans du själv ber om att få ett postcard.....

Operahuset i Wien bör man ju också se. Kanske en liten konsert, vi valde bort konserten för vi har varit på flera tidigare.

Wien är en stad där man visar respekt för varandra. Att byta kläder inför middagen på kvällen, att säga Grüss Gott! när man kommer in i affärer är ett måste. Och de flesta män (utom turisterna) bär kostym. Vi kvinnor har det lite lättare på dagen i alla fall, en klänning eller byxa och jacka. Men ska man på Operan, ja då är det långklänning som gäller.

Ett annat kul ställe att besöka är Hundertwasser Hause, en lite "by" i distrikt nr 3 som man når med spårvagn N, från Schwedenplats. En färgklick i Wien. En konstnär( Friedenreich Hundertwasser) har målat fasaderna på husen i alla möjliga färger för att protestera  mot det han tycker är själlös stadsbyggnadskonst. Passa även på att besöka Kunsthaus som ligger alldeles i närheten.

Vila fötterna på ett av stadens caféer. Ta en bakelse som är en fröjd för ögat. Jordgubbar, Kiwi choklad ja man hittar precis allt. Det är en fröjd att titta i skyltfönstren till  konditorierna. Och man kan ju stanna till och sätta sig och ta ett "litet konstverk" i sin mun.

Våra dagar i Wien gick mot sitt slut och vi skulle ta oss till flygplatsen. Hotellet vi låg på hade inte tillgång till minibuss så istället för taxi tog vi tunnelbanan till Schwedenplats där flygbussen gick två ggr/timme och kostade 6€.

Nu ska vi vara hemma i drygt två veckor innan vi beger oss till  Åland.